Νέα οικονομία

"Έστω ότι κάπως έχω φθάσει να έχω αρκετό πλούτο - είτε από κληρονομιά, είτε με το Εμπόριο ή τη Βιομηχανία. Πρέπει να ξέρω ότι όλος αυτός ο πλούτος δεν ανήκει σε μένα. Αυτό που ανήκει σε μένα, είναι το δικαίωμα σε αρκετούς οικονομικούς πόρους, όχι περισσότερους από αυτούς που απολαμβάνουν τα εκατομμύρια άλλων ανθρώπων. Το υπόλοιπο του πλούτου μου ανήκει στην κοινότητα και πρέπει να χρησιμοποιηθεί για την ευημερία της κοινότητας." Gandhi (1)

 

Κάποιοι θέλουν να πείσουν τους ανθρώπους του πλανήτη ότι το υπάρχον οικονομικό σύστημα είναι το "τελικό" σύστημα του ανθρώπου. Μας λένε επίσης ότι η Γη είναι ένα υποσύστημα της οικονομίας και μπορούμε να κάνουμε ότι θέλουμε με σκοπό την "ανάπτυξη".

Είναι ψέματα. Και αυτό φαίνεται ειδικά τώρα, που μας λένε ότι η παγκόσμια οικονομία καταρρέει, γιατί ... έχασαν την εμπιστοσύνη τους οι αγορές και το οικοσύστημα καταρρέει, λόγω της ανθρώπινης δραστηριότητας.

Αν ένα σύστημα που επηρεάζει άμεσα τη ζωή 7 δισεκατομμυρίων ανθρώπων και όλης της Γης, στηρίζεται σε κάτι τόσο αφηρημένο όπως η εμπιστοσύνη και οι αποφάσεις μιας χούφτας άπληστων ανθρώπων, τότε, είναι ολοφάνερο ότι ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΙΝΑΙ ΛΑΘΟΣ και όχι οι άνθρωποι!

Όμως δεν έχει ικανοποιηθεί όλος ο κόσμος με το μύθο περί τέλους της ιστορίας, έτσι, εδώ και δεκαετίες, διάφοροι άνθρωποι εξετάζουν τη δυνατότητα μη βίαιης μετάβασης σε μία νέα κοινωνία. Κοινότητες αλλά και κράτη, εφαρμόζουν ήδη άλλες οικονομικές πρακτικές με σεβασμό στους άλλους ανθρώπους και στη φύση. Θα παρουσιάσουμε σε συντομία κάποιες από αυτές τις θεωρίες στις σελίδες της οικονομίας και θα αφήσουμε στον/την αναγνώστη/ρια να ψάξει στους συνδέσμους για περισσότερες πληροφορίες αν ενδιαφέρεται.

Τοπικά ανταλλακτικά συστήματα, τράπεζες χρόνου και δίκτυα παραγωγών- καταναλωτών


Χαριστικά παζάρια

Αλληλέγγυο εμπόριο

Μία Νέα, Οικολογική και Βιώσιμη Οικονομία,
μία Οικονομία για τη ΖΩΗ και όχι για το Προϊόν,
μια Οικονομία της ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ και όχι της Απληστίας,
είναι ΕΦΙΚΤΗ ΕΔΩ και ΤΩΡΑ, με Κρίση ή χωρίς.
Και δεν τη δημιουργεί το Κράτος, η Τράπεζα ή το κόμμα, αλλά, ΤΩΡΑ, ΕΜΕΙΣ.

 

"Η ζωή πέρα από την κρίση. Φόρος τιμής στην Καταλονία Νο ΙΙ"
Με Ελληνικούς υπότιτλους, παράδειγμα νέας οικονομίας στην Καταλονία