ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Για την ώρα, περισσότερα στην ομάδα μας στο Facebook

Το να ζούμε στην Ελλάδα και να εισάγουμε πετρέλαιο για να παράγουμε ηλεκτρισμό, αν δεν ήταν τόσο τραγικό, θα ήταν τρομερό αστείο. Το ίδιο αστείο, αλλά ακόμη πιο τραγικό, είναι ότι θα αρχίσουμε να σκάβουμε και να εγκαθιστούμε εξέδρες άντλησης στο Αιγαίο, μια κλειστή θάλασσα, ή στο Οικόπεδο Τάδε (με κεφαλαία παρακαλώ, όχι ότι κι ότι), εμείς και οι γείτονες και οι παραγείτονες.

Το Αιγαίο και πιθανόν όλη η Ανατολική Μεσόγειος, σε περίπτωση ατυχήματος όπως του Κόλπου του Μεξικού, θα καταστραφούν για πάντα, γιατί έχουν πολύ μικρό ρυθμό ανανέωσης υδάτων.
(Άσκηση μνήμης: Για θυμηθείτε λίγο μόνοι/ες σας τα σοβαρά ατυχήματα μόνο των 5 τελευταίων χρόνων. Θα εκπλαγείτε από το πόσο λίγα δεν είναι!)

Σε ένα μεγάλο μέρος της χώρας μας, έχουμε 9 μήνες το χρόνο ήλιο. Η τιμή των φωτοβολταϊκών πέφτει τρομερά γρήγορα. Όπως έγραψε ένα μπλογκ στο Scientific American, "μιλάμε πλέον για έναν νόμο του Μουρ στην ηλιακή ένεργεια", με τις τιμές να πέφτουν σχεδόν κατά 7% τον χρόνο.

Ήδη, μπορείς να βρεις κυψέλες στο eBay με μισό δολλάριο/βάτ, δηλαδή περίπου 0,38 Ευρώ/watt. Μία ιδιοκατασκευή 2 κιλοβάτ, αρκετή για ένα προσεκτικό σπίτι, στοιχίζει λιγότερο (οι κυψέλες) από 800 Ευρώ, ενώ 5 χρόνια πριν, στοίχιζε 6.000.

Αν χρησιμοποιήσεις δε συγκεντρωτικά φωτοβολταϊκά (concentrated PV), τότε το κόστος μπορεί σχεδόν να υποδιπλασιαστεί, δηλαδή μπορείς να έχεις 2 KW με 400-600 Ευρώ!

Και έχουμε και αέρηδες για Ανεμογεννήτριες.

Και έχουμε και θάλασσες για Γεννήτριες από Κύματα και Ρεύματα.

Και βέβαια, δεν εννοούμε να γεμίσουμε τη Γη και τη θάλασσα με κατ' ευφημισμόν "Πάρκα", δεκάδων ή εκατοντάδων φωτοβολταϊκών ή ανεμογεννητριών.

Να γεμίσουμε τις ΤΑΡΑΤΣΕΣ των σπιτιών και των δημόσιων κτιρίων μας με φωτοβολταϊκά.

Κάθε αγρόκτημα να έχει το φωτοβολταϊκό και την ανεμογεννήτριά του μερικών κιλοβάτ, όσων χρειάζονται.

Οι κοινότητες να έχουν σε όλα τα σπίτια φ/β και μία ή δύο ανεμογεννήτριες σε δίκτυα.

Η ομάδα μας στο Facebook