Υδροπονία

Η Υδροπονία είναι μια μέθοδος καλλιέργειας φυτών χρησιμοποιώντας διαλύματα θρεπτικών ουσιών στο νερό, χωρίς χώμα. Τα φυτά μπορούν να αναπτυχθούν με τις ρίζες τους στο θρεπτικό διάλυμα ή σε ένα αδρανές μέσο, όπως ο περλίτης, το αμμοχάλικο, ο πετροβάμβακας, ή ο φλοιός καρύδων κ.ά..

Αν και ακούγεται σα σενάριο επιστημονικής φαντασίας, η διαδικασία της υδροπονικής ανάπτυξης στους ωκεανούς, μας πηγαίνει πίσω περίπου στο χρόνο που δημιουργήθηκε η γη.

Η υδροπονική ανάπτυξη των φυτών ΠΡΟΗΓΗΘΗΚΕ κατά εκατομμύρια χρόνια της ανάπτυξης τους στο χώμα.


Πλεονεκτήματα

Παράγετε φρέσκια τροφή στο σπίτι σας, ξέροντας τι ακριβώς τρώτε.

Με την υδροπονία, η ανάπτυξη των φυτών είναι ταχύτερη, δε χρησιμοποιούνται φυτοφάρμακα, χρειάζεται περίπου το 5-10% του νερού και το 10% των θρεπτικών συστατικών (χημικών ή οργανικών λιπασμάτων) σε σχέση με την καλλιέργεια στο χώμα.
Δε χρησιμοποιείται καλλιεργήσιμη γη και εκτάσεις μπορούν να αλλάξουν από αγροτικές σε δασικές
Δε ρυπαίνει το περιβάλλον λόγω του ελεγχόμενου συστήματος
Σταθερές και υψηλές παραγωγές
Τα παράσιτα και οι ασθένειες είναι ευκολότερα να αντιμετωπισθούν
Είναι ευκολότερη η συγκομιδή
Είναι φθηνότερα τα προϊόντα
Η παραγωγή μπορεί να γίνει τοπικά, οπότε δε χρειάζονται καύσιμα και ανθρώπινοι πόροι για τη μεταφορά τους, μειώνοντας στο ελάχιστο το οικολογικό αποτύπωμα.

Μπορεί να είναι 100% οργανική καλλιέργεια, αν χρησιμοποιηθούν οργανικά θρεπτικά συστατικά ή, ακόμα καλύτερα, Ακουαπονία, χωρίς φόβο για υπόλοιπα στο έδαφος προηγούμενων καλλιεργειών ή μολύνσεων από φυτοφάρμακα, χημικά λιπάσματα ή μεταλλαγμένα από γειτονικά αγροκτήματα.

 

Και το κυριότερο:
Εφαρμόζεται απλούστατα στην αυλή, στην ταράτσα ή και σε ένα δωμάτιο και χρειάζεται ελάχιστος χώρος, γιατί μπορεί να γίνει κατακόρυφη καλλιέργεια, με πάνω από 150 λαχανικά ανά τετραγωνικό μέτρο!