Ακουαπονία

 

Το aqua-ponics σαν όρος, είναι ένας συνδυασμός του aqua-culture (ιχθυοκαλλιέργεια) και του hydro-ponics.

H Ακουαπονία είναι ένα βιώσιμο σύστημα παραγωγής προϊόντων που συνδυάζει τα παραδοσιακά ιχθυοτροφεία (ψάρια, αστακοί ή γαρίδες σε δεξαμενές) με την υδροπονία (που καλλιεργεί τα φυτά στο νερό), σε ένα συμβιωτικό περιβάλλον.

Στην παραδοσιακή ιχθυοκαλλιέργεια, τα απόβλητα των ψαριών συσσωρεύονται στο νερό, κάτι που αυξάνει την τοξικότητα και, στην τυπική περίπτωση, χρησιμοποιούνται πολύπλοκα και ακριβά βιολογικά και μη φίλτρα για καθαρισμό.

 

Στην ακουαπονία, αυτό το νερό οδηγείται σε ένα υδροπονικό σύστημα όπου τα υποπροϊόντα από την υδατοκαλλιέργεια φιλτράρονται από τα φυτά ως ζωτικής σημασίας θρεπτικές ουσίες, και μετά το καθαρισμένο νερό διανέμεται εκ νέου πίσω στα ψάρια. 

Αν τα ψάρια τρέφονται με οργανική τροφή, τότε μιλάμε για το απόλυτο, 100% οργανικό, 95% κλειστό, συμβιωτικό σύστημα παραγωγής τροφής σε οποιοδήποτε χώρο, ανοικτό ή κλειστό.

Και μάλιστα με μηδενικό οικολογικό αποτύπωμα, αφού χρειάζεται μόνο:

  • νερό 3-10% της τυπικής καλλιέργειας σε χώμα, που μπορεί να είναι φιλτραρισμένο βρόχινο
  • τροφή για τα ψάρια, που μπορεί να παράγεται επί τόπου και είναι συνήθως Duckweed
  • ρεύμα για την αντλία που μπορεί να είναι από φωτοβολταϊκό
  • τα δε ελάχιστα οργανικά απόβλητα των ψαριών, κομποστοποιούνται και γίνονται λίπασμα

Πιθανότατα, Η ΑΚΟΥΑΠΟΝΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΑΠΟΛΥΤΗ  ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΠΟΛΗΣ και όχι μόνο.

Ιστορία

H Ακουαπονία  έχει τις ρίζες της στην αρχαιότητα: Οι Αζτέκοι καλλιέργησαν σε πλωτούς κήπους (Chinampas), όπως είδαμε και στην σελίδα ιστορίας της υδροπονίας. Στη Νότια Κίνα και την Ταϋλάνδη, καλλιέργησαν και καλλιεργούν το ρύζι σε αναβαθμούς μαζί με ψάρια.

Συστήματα πολυκαλλιέργειας υπήρξαν από την αρχαιότητα σε πολλές ασιατικές χώρες και εκτρέφονταν ψάρια όπως το ασιατικά χέλι των ελών, loaches, χρυσόψαρα και σαλιγκάρια των λιμνών.

Τι υδρόβια ζώα εκτρέφουμε

Σολωμούς, Κυπρίνους, Πέστροφες, διάφορα είδη Πέρκας, Tillapia, Barramundi, Γατόψαρα, Χρυσόψαρα, Βακαλάο Murray, Kois και άλλα, ανάλογα με την περιοχή και τη θερμοκρασία, όπως επίσης και Αστακούς, Γαρίδες και Μύδια γλυκού νερού.

Τι φυτά καλλιεργούμε

Λίγο ή πολύ, τα πάντα, ότι καλλιεργούμε και στο χώμα ή στην υδροπονία.